Energie besparen in de winter (deel 2)
De dagen worden kouder en het wordt eerder donker. Tijd om weer goed te letten op de energiekosten. In de winter gebruiken we de meeste energie. De lampen en de verwarming gaan aan. Maar energie besparen in huis kan ook in het koudste seizoen.
Koelkast
Met de volgende tips voor het gebruik van de koelkast kunt u energie besparen.
1. Een restje warm eten bewaren in de koelkast? Laat het eerst buiten de koelkast helemaal afkoelen.
2. Ontdooi de vriezer 2 of 3x per jaar. Met ijs aan de binnenkant gebruikt ie veel meer stroom.
3. Zorg voor genoeg ruimte om de koelkast. Zo kan hij zijn warmte kwijt.
4. Zet de koelkast niet te dicht bij warme plekken als verwarming, oven of in de zon.
5. Koopt u een nieuwe koelkast (of ander apparaat)? Bedenk dan of u het apparaat echt nodig hebt. Hebt u het echt nodig. Let dan op het energieverbruik. Kies een milieulabel A.
Licht
Zuinig met licht bent u met LED lampen, bewegingsmelders en tijdschakelaars. Doe de lampen uit als u een kamer uit gaat. Ook op de gang of in de keuken. Met kerst een kerstboom met lichtjes? Kies voor LED lampen, dat is een stuk zuiniger. Niet thuis? Haal dan de stekker eruit. Zo gebruikt u geen energie. Of kies voor kerstlampjes op batterijen. Vaak zijn de lampjes hiervan zeer zuinig en het bespaart stroom. Lever de lege batterijen in bij een inzamelpunt.
Water
Hou de waterrekening in de gaten. Een onnodig hoog verbruik kan door een lekkage komen. Leer kinderen om de kraan steeds goed dicht te draaien. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Lekt uw kraan een beetje? Zet er een kan onder en vang het op. Probeer water zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Controleer leidingen op lekkages. Een druppel per seconde kost 15 liter water per dag.
Douchen
Is het koud? Dan blijf je graag langer onder de douche staan. Probeer maximaal 5 minuten te douchen, dat scheelt veel in de kosten. Installeer ook een douchekop die minder water gebruikt. Onder de douche merkt u weinig verschil, maar u merkt het wel op de rekening.